Fietstocht Amsterdam Noord

donderdag 25 april

Op 25 april vertrokken we om 16.00 uur met een kleine 20 personen vanaf de fietsverhuur aan het Meerpad (bij de Nieuwendammerdijk) voor een tocht langs de verborgen schatten van Amsterdam-Noord. Het weer werkte die middag prima mee, wat zo’n fietstochtje bij voorbaat al geslaagd maakt. De route voerde langs de oude haven van Nieuwendam, langs het Vliegenbos richting het nieuwe filmmuseum EYE. Onderweg deden we onder andere de Vogelwijk aan, met z’n prachtige groene straatjes en piepkleine huisjes. Een van de wijkjes die ooit gebouwd is voor de ‘onaangepasten’ uit de stad, waar de mensen onder toezicht woonden. Het gezamenlijke badhuis van destijds fungeert nu als buurthuis. Langs de noordelijke oever van het IJ bekeken we een van de eerste plannen van Rem Koolhaas uit de tijd van wethouder Schaefer. Sociale woningbouw op een toplocatie aan het IJ. Via het oude sluizencomplex van het Noord Hollands Kanaal (momenteel in restauratie), belandden we bij EYE. Wendeline Dijkman van de Gebouwengids gaf daar een zeer uitvoerige en goed gedocumenteerde rondleiding.

Vervolgens met een grote bocht via Overhoeks en de Van der Pekbuurt een flink stuk langs het Noorderpark en het Noord Hollands Kanaal gefietst. Het groene karakter van Noord wordt in dat deel van de stad heel erg duidelijk. Via de Buiksloterdijk en de Nieuwendammerdijk terug naar de fietsverhuur en de borrel op het terras bij cafe Het Sluisje.

We kunnen terugzien op een prachtige middag waarin we maar een klein deel van Noord hebben gezien, maar in ieder geval de enorme diversiteit en de actuele ontwikkelingen hebben kunnen ervaren. Wellicht een andere keer nog andere verborgen schatten van Noord, zoals De Kadoelen, NDSM, Buiksloterham, Tuindorp Oostzaan en De Banne. Over pakweg een jaar valt in die delen van Noord vast weer meer te zien, want er is volop beweging en ontwikkeling in dit deel van Amsterdam.